Hajnikri - View my recent photos on Flickriver

2012. október 16., kedd

Egy kicsit szomorúan

Olvasgatom a Határtalanul kiállítás visszhangjait, főleg a pályázók ragadnak tollat. Aztán az egyik blogon ez a mondat vágott mellbe:
"Lehet, hogy nekem is le kéne ragadni a pamutvászonnál?"

Akkor én most egy maradi, a haladástól elmaradt foltvarró vagyok? Mert nem akarok lepkegubót, halpikkelyt, szotyolahéjat bedolgozni a foltjaim közé?

Amikor életem első céhes közgyűlésén voltam, ott hangzott el ez a mondat: Lehetőleg ne dolgozzunk fel kék nejlon harisnyát a munkáinkba. Változnak az idők. Ma már így hangzik a mondat: Lehetőleg ne dolgozzunk fel pamutvásznat a munkáinkba.

Biztos megint én vagyok túlérzékeny, este van, fáradt vagyok, de nekem ez egy kicsit rosszul esett. Én szeretem a pamutvászon adta biztonságot, nem vagyok művészlélek, hogy modern dolgokat alkossak, modernkedni pedig semmiképpen sem szeretnék. Akkor én most kevesebbet érek? :(

6 megjegyzés:

  1. Nem érsz kevesebbet,sőt!!!!!Nehogy elmodernizálódj te is,mert akkor kétségbe esem! Nem nagyon hangoztatom, mert most nincs miért és kinek,de tőlem ezerév távolságra vannak a pikkelyes textilmunkák.Mert ez már nem foltvarrás. Ez nem az,amit én Dolányi Annától tanultam.És nem is akarok mást felhasználni,mint főleg pamutvásznat.Ne keseredj el.A hagyományos foltvarrás évszázadok óta fentmaradt, ez a modern textilezés elmúlik....Vagy nem,de akkor sem tetszik.Ez kortárs "foltvarrás".Ritka az közülük,amelyik tetszik esetleg.És nem vagyok a véleményemmel egyedül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De nem ám! Én ugyan igyekszem a helyes egyensúlyt megtartani a modern és a hagyományos között, de igencsak a hagyományos felé billen a mérleg. Az anyagok tekintetében mindenképpen. Ezekben a modern vicik-vacakokban, szúrós, pocsék anyagokban maximum gyönyörködni lehet - annak, akinek ilyen az ízlése. De használatra semmiképpen nem jók. Olyanok ezek, mint a divatbemutatók, ahol abroncsokat, gumi óvszereket aggatnak magukra a modellek. Jó-jó, de minek??? Akik ilyeneket alkotnak, azok nem közöttünk vannak:)

      Törlés
  2. Ki ezzel, ki azzal tudja a gondolatát megvalósítani. Nem gondolom, hogy az anyagválasztás csökkentené, vagy adott esetben növelné egy elkészült munka "értékét". Az adott munkához megfelelő anyagot kell választani szerintem. Az olasz konyha tele van tésztafélékkel, minek azt összehasonlítani a francia ételekkel. Mindkettő fantasztikusan finom tud lenni, ha jól van az elkészítve, ha szívvel lélekkel készült, főleg odaadással, tapasztalattal. A foltmunkák is szerintem ilyenek. Én úgy látom, hogy minden foltosnak megvan a maga egyéni kötődése az anyagokhoz. A tapintás, a struktúra befolyásol amikor megfogsz, meglátsz egy anyagot.(ezt nem érti a párom, hogy egy méteráru boltban miért kell nekem fogdosni az anyagokat? Azért, mert nem csak a látvány, hanem a tapintás is fontos, más érzékszervet is megcsiklandoz.) Nem, nem gondolom, hogy a tradicionális foltmunkákba nylon harisnyát kellene belevarrni, én magam sem erőltetem magamra azt amit nem érzek odavalónak. Pedig lehet, hogy az lenne a trendi? No és?? Ha egy "matéria" nem áll közel hozzám - hozzád - szerintem ne kerüljön be a varrógép alá, mert az nem lesz semmiképp sem odavaló, mindenképp kilóg majd a sorból, a lelkedből. Ma halpikkely és óvszer, holnap majd a régi palacsintasütő lesz a menő? Ezek múló trendek, de van aki így tudja magát megvalósítani. Aki kitalálja annak jó, mert neki pont az az anyag kellett oda, szívből jövő harmonikus munkát alkotott, de ezt utánozni ostobaság. Aki ezt nem látja be, annak a keze alól véleményem szerint csak erőltetett utánzás fog kikerülni. Szóval szerintem varrj csak kedvedre pamutvászonnal és egy cseppet se akarj számodra idegen anyaggal dolgozni :-)))Nem az anyag összetétele fogja a végeredményt meghatározni. Legalábbis remélem...........
    Ági

    VálaszTörlés
  3. Nekem jó a maradi pamutvászon:) Sőt...nehogy nekem náááájlonn harisnyából varrj valamit, mert nem szeretnék trendi lenni:):):)

    VálaszTörlés
  4. A bejegyzésem ezek szerint félreérthető volt, nekem semmi bajom a pamutvászonnal, csak nekem a selyem az anyanyelvem. A leragadás meg azt jelentette volna, hogy a kőcsipkét zsinórral, a majolikát selyemmel az üveget nehézselyemmel varrtam, ez nem tetszett a zsűrinek, tehát nekem kell maradni a pamutvászonnál. (szívesen dolgoznék a Simon molinóval, ha volna de az alap itt is pamutvászon volt)
    Amiről írsz, hogy szotyolahéj, és halpikkely felvarrása, ez a Natur pur svájci pályázat volt, az volt a feltétel, hogy idegen anyagok legyenek rajta. Ez egy nagyon érdekes játék volt. De senkire nem kötelező, se hogy csinálja, se hogy élvezze a látványát. Attól csodás ez a hobbi, hogy ilyen sokrétű. (mint az Ogre. Tudod!)

    VálaszTörlés
  5. Csak maradj nyugodtan a pamutvászonnál, és reménykedjünk ezek az anyagok is lesznek olyan tartósak, mint nagyanyáink idejében készültek, és a mi korosztályunk dédunokái is tudnak majd gyönyörködni a Te csodás pamutvászon alkotásaidban, és ezáltal lesz honnan felfedezni,ezt a csodás technikát nekik is.
    Imádom a munkáidat, mind lenyűgöz. :-)))

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails