Hajnikri - View my recent photos on Flickriver

2013. szeptember 12., csütörtök

A szegés

Mostanában több képet is láttam, ahol feltűnt, hogy a szegéssel néha akadnak bonyodalmak. Ezért arra gondoltam, hogy főleg a kezdők és autodidakta módon foltvarrást tanulók esetleges hasznára felteszek néhány képet a szegésről.
Kezdetnek az egyenes szélek szegése, különös tekintettel a sarkokra. Én 4 cm-es egyenes pánttal szegek, ezt használtam a képeken is. Az én hangyáim közé tartozik, hogy minden darabomat körbe cikk-cakkolom, legyen az takaró vagy táska vagy akárcsak csészealátét. Meggyőződésem, hogy az eldolgozás után sokkal könnyebben és szebben lehet dolgozni.

A kész munkám szélére, színt színre fordítva felvarrom a szegőpántot.
A sarkoknál nem varrok végig, kb. egy talpszélességnyivel hamarabb megállok.
45 fokban felfelé hajtom a pántot, majd a szélhez illesztve visszahajtom és végig varrom ezt az oldalt is, a következő sarokig, ahol megismétlem ezt a mozzanatot.
Amikor körbeértem, felhajtom a szegőt és a hátlapon folytatom a munkát, a következő képek alapján.

A munkadarab széléig visszahajtom a pántot, majd ráhajtom a munkára úgy, hogy a varrást eltakarja a szegőcsík.
A saroknál szépen eligazítom a hajtásokat, 45 fokban, és folytatom a másik oldalon is a hajtogatást.
A végeredmény. Elöl-hátul így kell kinéznie a saroknak, ha szépen dolgoztunk. Azt már mindenki maga és a bátorsága dönti el, hogy kézzel varrja le a szegést, vagy a színéről, árokban, géppel.
Remélem nem voltam túl zavaros és nagyjából érthető. Ha mégsem, kérdezzetek nyugodtan.:)

Folytatás következik: Az íves szegés

3 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm! Én is csak autodidakta módon tanultam meg varrni, igaz mostanába nem is varrok, de már kezd hiányozni. Ez a sarok megoldás nagyon jó, kipróbálom. Lassan úgyis meg kellene varrnom a tavalyi karácsonyi SAL-ból az adventi naptárt. Azon biztosan lesz szegés.
    kíváncsian várom a következö tanórát :-)

    VálaszTörlés
  2. Én is nagyon köszönöm! Eddig nem mertem próbálkozni vele, de milyen hülye az ember, hogy magától nem jön rá dolgokra!!! Ez, hogy eltisztázod a széleket, nagyon sokat segíthet, és így már én is bátrabb leszek :) Bár, nálam az is gond, hogy hosszú, végig egyenletesen egyforma széles csíkot vágjak :D

    VálaszTörlés
  3. Én is köszönöm. Érthető és nagyon hasznos!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails